Llavorsí · del 18 al 21 de juliol de 2024
La cinquena edició del Festival Errant. Itineraris d’Art i Pensament, que se celebrarà a Llavorsí (Pallars Sobirà) entre el 18 i el 21 de juliol de 2024, serà una festa de la creativitat i un espai on l’art, vestit de disciplines diverses (arts plàstiques i visuals, performance, música, fotografia, literatura i dansa), ens connectarà amb la vida, el paisatge de muntanya i la bellesa de la creació compartida.
L’Errant és gratuït i pensat per a tots els públics.
El festival s’estructurarà a partir d’uns tallers artístics en obert i una programació d’activitats molt transversal que es podrà veure pels carrers i places d’aquest petit municipi del Pallars Sobirà.
La 5a edició de l’Errant és organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, amb la complicitat de l’Ajuntament de Llavorsí.
TALLERS ARTÍSTICS EN OBERT
Des de dijous 18 de juliol a la tarda i fins al dissabte 20 al migdia, l’Errant posa en marxa, pels carrers i places de Llavorsí, l’activitat Tallers artístics en obert.
Els tallers esdevindran un espai on els i les artistes convidats enguany a l’Errant mostraran al públic com és el seu procés de creació, com construeixen la seva obra i com la finalitzen. Les peces que resultin d’aquests tallers quedaran instal·lades a Llavorsí durant tot el cap de setmana.
Artistes participants: Erik Schmitz Coll (instal·lació), Carme Malaret (ceràmica), Josep Minguell (pintura al fresc), Pep Aymerich (escultura de fusta) i Maria Giró (instal·lació).
El públic pot visitar aquests tallers i conèixer els i les artistes en els horaris establerts en aquest programa.
Trobareu més informació sobre els i les artistes descarregant el PDF del programa.
Al final d'aquesta pàgina trobareu el mapa d'espais de l'ErrantFest.
PROGRAMACIÓ
DIJOUS, 18 DE JULIOL
De les 17 a les 19.30 h
Tallers artístics en obert per places i carrers de Llavorsí:
amb Erik Schmitz Coll, Carme Malaret, Josep Minguell, Pep Aymerich i Maria Giró.
20 h
En ruta. Passi (1) de diapositives de l’arxiu FSO. Excursió a Aigües Tortes, a càrrec de Pau Minguet
L’empelt entre l’afició a l’excursionisme i a la fotografia van fer que el Francesc Sánchez Olmos, el Siscu, (1922-2010) confeccionés durat tota la seva vida un arxiu visual completíssim de pobles, ciutats, carreteres, carenes i pics de tot el país. La seva passió pel territori el va portar, un cop jubilat, a enregistrar gravacions d’àudio, on ell mateix narrava les rutes que havia fet anys abans, tot comentant cada una de les diapositives que confeccionava de les diferents excursions. Ara, recuperem aquest material originat des de la humilitat i la discreció per repensar la manera que tenim de relacionar-nos-hi, fins i tot de posseir el nostre entorn més immediat.
A l’església Santa Anna de Llavorsí.
21 h
Concert d’obertura del Festival, a càrrec de Sandra Monfort
L’artista valenciana Sandra Monfort és sinònim de tradició i de folk, però també d’avantguarda i d’experimentació.
En el seu segon disc, La Mona, Sandra Monfort fa una exploració del terreny on convergeixen la música folk i el pop dels vuitanta. Un exercici de natació sincronitzada entre l’electrònica i la cultura popular. Amb arranjaments de banda valenciana, percussions, sintetitzadors dels vuitanta, guitarres vigoroses i la seva veu, per moments, tendra, i per moments, segura i infal·lible. Un bàlsam d’aire fresc, una dansa guaridora, un respir profund.
La Mona ha guanyat els Premis Carles Santos, a millor disc de l’any i millor disc pop, el premi Carles Santos a millor cançó o el Premi Enderrock al millor disc de folk de 2023.
Sandra Monfort (guitarra, sintetitzador i veu), Amanda Monfort (violí, cors, baix i sintetitzador) i Jordi Ortolà (percussions).
A la plaça de Biuse.
DIVENDRES, 19 DE JULIOL
De 10 a 13 h i de 17 a les 19.30 h
Tallers artístics en obert per places i carrers de Llavorsí: amb Erik Schmitz Coll, Carme Malaret, Josep Minguell, Pep Aymerich i Maria Giró.
El públic pot veure com artistes de disciplines tan diferents com la ceràmica, el treball amb fusta, la instal·lació o la pintura al fresc elaboren les seves obres.
19.30 h
En ruta. Passi de diapositives (la Pica d'Estats) de l’arxiu FSO i col·loqui sobre fotografia i excursionisme, amb Pau Minguet
L’empelt entre l’afició a l’excursionisme i a la fotografia van fer que el Francesc Sánchez Olmos, el Siscu, (1922-2010) confeccionés durat tota la seva vida un arxiu visual completíssim de pobles, ciutats, carreteres, carenes i pics de tot el país. La seva passió pel territori el va portar, un cop jubilat, a enregistrar gravacions d’àudio, on ell mateix narrava les rutes que havia fet anys abans, tot comentant cada una de les diapositives que confeccionava de les diferents excursions. Ara, recuperem aquest material originat des de la humilitat i la discreció per repensar la manera que tenim de relacionar-nos-hi, fins i tot de posseir el nostre entorn més immediat.
A l’església Santa Anna de Llavorsí.
23 h
Endreça. Concert amb Roger Conesa
Endreça és l’espai on Conesa posa ordre al seu polièdric món creatiu i vital en un mateix disc. Però Endreça vol dir també dedicatòria. Perquè el temps que ens regalem mereix ser compartit i celebrat. Per això, en aquesta festa feta disc, hi podem trobar la rapsòdia del poeta Josep Pedrals; la coreografia de les Mucha Muchacha, transformada en percussió; el violí d’Apel·les Carod, o veus tan significatives com les del duet madrileny Ombligo, els Ual·la o la menorquina Anna Ferrer.
Roger Conesa (creador de la proposta, veu, instrumentació, dramatúrgia i direcció de visuals del directe); Magí Capdevila (productor musical del disc, programació i instrumentació del directe); Albert Carrera (disseny de llums i tècnic de llums en directe); Sergi Sabaté (disseny de so i tècnic de so i visuals en directe); Gerard Joan (disseny del disc i dels poemes visuals del directe).
A la plaça Bisue.
DISSABTE, 20 DE JULIOL
De 10 a 13 h
Tallers artístics en obert per places i carrers de Llavorsí, amb Erik Schmitz Coll, Carme Malaret, Josep Minguell, Pep Aymerich i Maria Giró.
El públic pot veure com artistes de disciplines tan diferents, com la ceràmica, el treball amb fusta, la instal·lació o la pintura al fresc elaboren les seves obres.
13 h
Avui roselles. Dansa i percussió amb Maria Mora i Núria Andorrà
Un duet de música i dansa, on so i cos estan en diàleg en un estat d’escolta de les subtilitats, on l’espai, el temps i l’acció ens informen del que està passant. Núria Andorrà i Maria Mora creen peces basades en la improvisació, on els seus llenguatges construeixen paisatges, en els quals l’oníric i el quotidià es confonen. «Ens hem assegut al marge a veure créixer les flors, hem tancat els ulls i hem pres el sol. I hem esperat i esperat deixant que el temps ens digui, i ens ha dit…».
Maria Mora Alcolea és membre i professora certificada de la Xarxa de Recerca Axis Syllabus. Diplomada en Teràpia Biodinàmica Craniosacral. Les seves línies de recerca se centren en l'anatomia i la biomecànica del moviment. En l'àmbit de l'educació i l'intercanvi desenvolupa projectes experimentals sobre improvisació i composició. Imparteix el taller Ontologia del Caos, conjuntament amb Ona Fusté, focalitzat en la fàscia. Participa al col·lectiu Free't, que treballa la composició instantània a través del llenguatge soundpainting; al projecte VICINI, on investiga la relació entre les estructures corporals i dels objectes a partir del concepte de tensegritat, i investiga la improvisació amb el pianista Raimon Molà MOOM. Entre els seus treballs escènics destaquen Quasi Serenor, indagació sobre el micromoviment i els microsons al costat del contrabaixista Rafa Esteve i Ascendent, una peça en solitari de dansa on s'homenatja dones pirinenques dels anys vint.
Núria Andorrà és percussionista, improvisadora i compositora. Inicia la seva carrera en el món de la improvisació, amb un interès interdisciplinari i una recerca constant d'un llenguatge propi. Ha treballat amb artistes i conjunts musicals, com Carles Santos, Hèctor Parra, Agustí Fernández, Fred Frith, Le Quan Ninh, Joëlle Léandre, Michel Doneda, entre altres. I ha treballat amb ballarins com Federica Porello, Almudena Pardo, Roberto Oliván, Magí Serra, Manel Salas, Constanza Brncic, Andrés Corchero, Sònia Sáchez, entre d'altres. És directora artística del MontMusic Festival Interdisciplinari. Guardonada amb el Premi Alícia 2021 de l'Acadèmia Catalana de la Música, Premi Puig Porret 2019 i Premi especial Zirkòlica 2020, és considerada una de les millors improvisadores del circuit europeu.
A l’església de Santa Anna de Llavorsí.
17.30 h. Recorregut per l'itinerari artístic per carrers i places de Llavorsí
Itinerari i visita comentada a les diferents instal·lacions artístiques fetes durant els tallers oberts, amb la presència dels i les artistes Erik Schmitz Coll, Carme Malaret, Josep Minguell, Pep Aymerich i Maria Giró.
Sortida de l’itinerari des del parc infantil de Llavorsí.
19 h
Diàleg a la plaça sobre creació literària, amb les escriptores Anna Punsoda i Núria Bendicho
La imaginació popular s’ha encarregat d’esculpir amb força el mite de l’escriptor solitari, gairebé embogit, que es tanca a la seva torre d’ivori per desenvolupar les idees i acabar les obres. Res més lluny de la veritat: l’escriptor d’avui no es pot separar dels seus lligams amb la comunitat, de l’anàlisi política i de la precarietat laboral, que l’obliga sovint a interrompre els projectes llargs que té entre mans. En aquesta xerrada, l’Anna Punsoda i la Núria Bendicho ens explicaran, des de la seva experiència, quin és el dia a dia d’un escriptor i com funciona el seu procés de creació artística.
Núria Bendicho Giró (Barcelona, 1995) és llicenciada en Filosofia. En bona part autodidacta, s’ha passat la joventut viatjant i llegint en biblioteques. L’aclamat drama rural Terres mortes (Anagrama) ha estat la seva primera novel·la, de la qual se n’ha publicat sis edicions i s’ha traduït a diversos idiomes, entre els quals trobem el castellà o l’anglès.
Anna Punsoda (Barcelona, 1985) és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull i en filosofia, per la Universitat de Barcelona, on també va cursar el màster «Pensament i Estudis Clàssics». La mouen l’escriptura i la comprensió de les relacions personals des de la literatura i la història cultural i espiritual europees. Fa quinze anys que es dedica al periodisme cultural en diversos mitjans, com El País, el diari Ara, Nació Digital, Catalunya Ràdio, RAC1 o El Nacional, on va impulsar el suplement cultural La Llança. Entre els autors que ha traduït de l’alemany destaquen Rilke, Kafka i Panikkar. Amb la seva primera novel·la, Els llits dels altres (Amsterdam, 2018), va guanyar el premi Roc Boronat. També ha publicat l'assaig La luxúria (Fragmenta, 2021) i el reportatge periodístic La terra dura (Pòrtic, 2023). Actualment, és directora i editora de la revista Dialogal.
A la plaça de Biuse.
20 h
Concert amb Brian Caffrey Group
Com a bon compositor de cançons, el dublinès Brian Caffrey fa una aposta per la sensibilitat i l’emotivitat necessària que li permet arribar al públic d’una manera especial i sincera.
Brian Caffrey (veu, guitarra acústica i harmònica), i amb l’acompanyament d’Àlex Gaspa (percussió amb kit complet), Xavi Roma (guitarra elèctrica/acústica i veu), Cristina Barceló (teclat), Quim Ramon (contrabaix i baix elèctrica), Neil Roma (guitarra elèctrica/lapsteel i mandolina).
A la plaça de Biuse.
23 h
Postureo real. Concert amb Guillem Roma
Guillem Roma ens presenta Postureo real, una proposta que navega entre les contradiccions de la vida moderna i representa un manifest per sobreviure en un món actual. El Guillem té la capacitat de convertir el quotidià en extraordinari, i és capaç d’unir, en un mateix concepte i de manera orgànica, l’elegància, la reflexió, la festa i la celebració.
Postureo Real és el cinquè disc de l’artista que reafirma un compromís amb el seu estil personal i original. Són cançons que troben un equilibri entre la producció moderna i les melodies clàssiques i un univers lluminós.
Guillem Roma (guitarra espanyola, guitarra elèctrica i veu; Guillem Plana (guitarra elèctrica i veus) i Anthony Da Cruz (Baix i sinte).
A la plaça de Biuse.
DIUMENGE, 21 DE JULIOL
10.30 h
Itinerari i visita comentada a les diferents instal·lacions artístiques fetes durant els tallers en obert, amb l’explicació dels i les artistes: Erik Schmitz, Carme Malaret, Josep Minguell, Pep Aymerich i Maria Giró.
Sortida des de la plaça Bisue.
12 h
Performance Ocells perduts, de Laia Estruch
Estruch busca i troba veus que sonin entremig de les veus dels ocells dels entorns, o que ocupin, que volin l'espai ras de museus i galeries, anant més enllà del llenguatge. La veu agafa cos propi i entoma la pregunta sobre quantes veus som capaces d'allotjar dins nostre. La veu és un tub d'assaig on trobar girs, flexions, textures.
La idea d’Ocells perduts sorgí el 2020, quan llegí Stray Birds (Rabindranath Tagore, 1916). En els darrers temps, Estruch ha estat investigant la relació entre veu i els sons que emeten algunes espècies animals.
Laia Estruch viu i treballa a Barcelona. Amb estudis de Belles arts a la Universitat de Barcelona, va ampliar la seva formació a The Cooper Union, de Nova York. La seva pràctica artística s'inscriu en el marc de la performance, tot emfatitzant la veu com a principal eina de treball. Situant l'acció en el llindar de l'escultura, explora les possibilitats del caràcter performatiu del llenguatge, la gravació sonora i el seu arxiu oral. Ha exposat individualment a La Capella de l’Ajuntament de Barcelona (2011), a l’Art Fair Santander (2013) i a La cCpella de Sant Roc de Valls (2018), i ha presentat les seves performances en espais de Barcelona, com la Sala d’Art Jove, de la Generalitat de Catalunya (2011), el MACBA (2013), la Fundació Antoni Tàpies (2014) i la Fundació Joan Miró (2016), entre altres. Té obra en col·leccions com la del Centre d’Art Fundació Palau de Caldes d’Estrach, la de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, la del Banc Sabadell i la del MACBA de Barcelona.
A la llera del riu: l’esplanada del bar restaurant Yeti.
13 h
Concert de cloenda de l’Errant amb Mnèmosine
Mnemòsine és la deessa de la memòria en la mitologia grega. I dona nom i títol a aquest grup i el seu nou treball discogràfic que revitalitza tretze cançons meravelloses i emblemàtiques del patrimoni cultural de la llengua catalana amb una sonoritat profundament mediterrània.
«Tomàs d’Aquino, el gran pensador medieval, exposa amb agudesa la raó última de recordar i de l’oblit, establint una baula entre estimar i recordar: “Inoblidable és allò que estimem!”»
Giulietta Vidal (veu), Pablo Giménez (flauta), Andreu Montclús (guitarra) i Dani Jané (guitarra).
A la plaça de Biuse.
Per a més informació,
descarregueu-vos el programa complet en PDF